• ETF’s en beleggingsfondsen zijn handige producten voor particuliere beleggers om vermogen mee op te bouwen.
  • Je kunt ze makkelijk kopen en verhandelen. Ook bieden ze maximale spreiding tegen lage kosten.
  • Business Insider speurde naar 23 ETF’s en beleggingsfondsen die wereldaandelen volgen bij de populaire Nederlandse brokers DeGiro, BUX en BinckBank.
  • Wij zetten de belangrijke kenmerken van deze producten op een rij.

Je bent zo ver gekomen dat je wilt beleggen of misschien beleg je al een tijdje. Sowieso ben je nog zeker geen prof, dus je blijft liever weg van alles wat snel te ingewikkeld of risicovol wordt.

Dan kom je vaak vanzelf uit bij producten zoals indexfondsen (ETF’s, trackers) en actief beheerde beleggingsfondsen. Deze producten zijn bedacht speciaal met particuliere beleggers in het achterhoofd.

De voordelen zijn evident. Om in deze instrumenten te beleggen is geen megavermogen nodig. Met slechts een paar tientjes kun je al je eerste ETF kopen. Beleggingsfondsen zijn eveneens toegankelijk, alhoewel moet je soms eenmalig een klein deel van je rendement weggeven aan instap- of uitstapkosten.

Het tweede pluspunt van ETF’s en actief beheerde beleggingsfondsen is dat je al met één product blootstelling krijgt tot honderden aandelen of obligaties. De spreiding zorgt ervoor dat je niet je geld verbrast als een paar bedrijven in de portefeuille met tegenvallers te maken krijgen.

In dit artikel staan we kort stil bij verschillen tussen indexfondsen en actief beheerde beleggingsfondsen. Ook geven wij een selectie van 23 ETF's en beleggingsfondsen met goede spreiding bij de populairste brokers in Nederland.

Gaat dit je net diep en je kamp nog met basisvragen over indexbeleggen, lees dan eerst onze antwoorden op 10 vragen over beleggen in ETF's.

De fiscale aspecten van beleggen laten we in dit stuk achterwege. Wil je meer weten over de mogelijke keuzes (beleggen via box 3 of via een fiscaal vriendelijke pensioenrekening) lees dan dit stuk van Business Insider. Daarin zetten we de nodige overwegingen op een rij om een keuze te maken die bij je past.

ETF's of beleggingsfondsen?

Voordat je aan de slag gaat met ETF's en beleggingsfondsen is het goed om stil te staan bij de verschillen tussen deze twee typen producten.

  1. Beheerstijl. Beleggingsfondsen worden meestal actief beheerd met het doel om een specifieke benchmark oftewel een marktindex te verslaan. ETF's houden juist een passieve beheerstijl aan, waarbij de prestatie van een marktindex nagebootst wordt.
  2. Kosten. Het beheer van beleggingsfondsen vereist veel meer denkwerk, analyse en voortdurende aanpassingen van de portefeuille, wat met zich een hogere beheervergoeding brengt. Het volgen van een index, zoals ETF's dat doen, kost veel minder inspanningen en dat zien beleggers terug in lagere kosten.
  3. Verhandelbaarheid. ETF's handelen net als aandelen de hele dag door en kunnen dus op elk moment dat de beurs open is, gekocht of verkocht worden. Beleggingsfondsen kunnen vaak één keer per dag tegen één koers gekocht of verkocht worden.
  4. Transparantie. De beleggingsstrategie van een ETF is simpel: het geeft vrijwel dezelfde blootstelling als de index die het volgt. Beleggingsfondsen zijn minder doorzichtig omdat ze eigen regels bedenken waarom ze een bepaalde blootstelling wel of niet hebben. Het is dan moeilijker om achter te komen waar precies je beleggingsfonds op een gegeven moment in zit.
  5. Activaklassen. Een beleggingsfonds kan in meerdere activaklassen tegelijkertijd zitten, zoals aandelen én obligaties. ETF's doen dat over het algemeen niet en blijven bij één activacategorie.

Maak dus een weloverwogen keuze voordat je je geld in ETF's of beleggingsfondsen stopt.

Wereldaandelen zijn ideaal om mee te beginnen

Maar met welke ETF's en beleggingsfondsen moet je beginnen? Er is zo veel keuze: van indextrackers die de breedste wereldindices volgen tot fondsen die zich bijvoorbeeld uitsluitend op bedrijven betrokken bij eSport en videospellen richten.

Vanwege de verschillen in inhoud lopen het risico en rendement ook behoorlijk uiteen per type ETF of beleggingsfonds.

Voor een minder ervaren particuliere belegger is het doorgaans verstandig om een ETF of beleggingsfonds te kiezen met een zo breed mogelijke spreiding en weg te blijven van hele gespecialiseerde producten.

In de praktijk betekent dat een indextracker of een fonds dat een mandje van wereldwijde aandelen volgt. Onder beleggers worden deze producten ook wel wereldtrackers genoemd, omdat je daarmee een beleggingsuniversum van bedrijven uit de hele wereld tot je beschikking krijgt.

ETF's en beleggingsfondsen: spreiding, kosten en risico

Om de zoektocht te versimpelen, speurde Business Insider naar de populairste ETF's en beleggingsfondsen met een focus op wereldaandelen bij de Nederlandse brokers DeGiro, BUX en BinckBank. Bij deze aanbieders kun je onder bepaalde voorwaarden zonder transactiekosten of een minimum inleg beleggen.

Wij kozen voor maximaal vijf indextrackers en beleggingsfondsen per aanbieder en zochten per product de belangrijkste kenmerken op. Hiervoor gebruikten wij gegevens van de financiële website Morningstar en essentiële beleggersinformatie per product, een speciaal document die de fondsbeheerder samenstelt.

De kenmerken hieronder kun je gebruiken om de ETF's en fondsen met elkaar te vergelijken en sowieso is het goed om deze informatie op te zoeken voordat je een product aanschaft:

  • kosten: dat zijn lopende kosten oftewel een stuk rendement dat de fondsbeheerder elk jaar zelf houdt als vergoeding voor zijn werk en dingen zoals administratie.
  • # aandelen: het aantal aandelen waarin een ETF of een beleggingsfonds momenteel belegt.
  • risico: dit is hoe risicovol een product is volgens de risicometer, een verplichte risicoclassificatie in Europa. De score loopt van 1 tot 7, waar 1 de laagste risicocategorie is en 7 de hoogste.
  • ESG: dit geeft de duurzaamheidsscore van Sustainalytics weer, die loopt van 0 tot 50, waar 0 geen duurzaamheidsrisico's aangeeft en 50 voor het hoogste niveau van duurzaamheidsrisico's staat.

We keken verder of een ETF synthetisch of fysiek is, oftewel of de aandelen daadwerkelijk gekocht worden (fysiek) of dat het rendement van een index via derivaten (synthetisch) nagebootst wordt.

Synthetische ETF's zijn risicovoller omdat je daarmee een extra tegenpartijrisico loopt. In het ergste geval als de tegenpartij failliet gaat, kun je opgezadeld worden met verliezen.

Daarnaast keken we of een product passief of actief beheerd wordt. Normaal gesproken worden ETF's altijd passief beheerd omdat ze simpelweg een index volgen. Beheerders van beleggingsfondsen houden juist doorgaans een actieve beheerstijl aan.


10 wereldwijde ETF's en beleggingsfondsen voor aandelen van DeGiro kernselectie

DeGiro staat bekend om zijn zogeheten kernselectie van tweehonderd ETF's en tweehonderd beleggingsfondsen. Beleggen in deze producten kan onder bepaalde voorwaarden zonder transactiekosten.

Uit de lijst van ETF's kozen wij de onderstaande vijf producten die wereldaandelen volgen.

Wat gelijk opvalt is dat het aantal aandelen dat een ETF aanhoudt om een index te volgen behoorlijk verschilt per product. Zo bestaat de ETF van Vanguard, die een van de bekendste wereldindices FTSE All World volgt, uit het grootste aantal aan aandelen: 3.455.

De Lyxor MSCI World ETF bevat juist helemaal geen aandelen omdat het een synthetische indextracker is. Je komt er makkelijk achter of een ETF synthetisch of fysiek is, als je de essentiële beleggersinformatie erbij pakt (Key Investor Information Document of afgekort KIID in het Engels).

In een van de eerste alinea’s lees je al dat “het fonds streeft er naar zijn doelstelling te behalen via een onrechtstreekse nabootsing, namelijk door een of meerdere onderhands verhandelde termijnswapcontracten af te sluiten”.

Toch verschilt deze synthetische ETF ondanks een groter tegenpartijrisico qua risicoscore niet veel van de andere indextrackers. Dat gebeurt omdat de risicoscore voornamelijk de bewegelijkheid van het rendement beoordeelt. Hoe harder de koersen van de belegging stijgen of dalen, hoe groter het risico. Het zogenoemde tegenpartijrisico moet je dus als belegger apart inschatten.

De risicoscore van alle vijf indextrackers is overigens relatief hoog, tussen 5 en 6 uit een schaal van 1 tot 7. Dat gebeurt omdat we hier uitsluitend met een selectie van producten werken die aandelen volgen. Zelfs met de meest optimale spreiding zijn aandelen een risicovollere belegging dan obligaties.

De duurzaamheidsscores van de ETF’s lijken eveneens op elkaar. Dat gebeurt omdat geen van deze trackers speciale duurzaamheidsindices als benchmark heeft.

Bij de categorie kosten zitten er op het eerste gezicht flinke verschillen tussen de ETF’s. Toch valt dat reuze mee als we een vergelijking maken met beleggingsfondsen, die doorgaans fors hoger kosten hebben.

Zo zitten de lopende kosten van de bovenvermelde ETF’s gemiddeld op 0,34 procent. De gemiddelde kosten voor de vijf beleggingsfondsen bij de kernselectie van DeGiro, die we hieronder laten zien, liggen ruim drie keer hoger op zo’n 1,1 procent.

Het duurste beleggingsfonds is het Noorse Skagen Global met een jaarlijkse vergoeding van 1 procent en een variabele beheervergoeding, die in 2019 op 0,28 procent uitkwam. Bij elkaar komt dat dus neer op 1,28 procent, een flink hap uit je rendement!

Skagen Global is misschien een van de duurdere opties onder de beleggingsfondsen, maar het biedt uit onze selectie van 23 producten ook de sterkste score op duurzaamheidsrisico’s: 18. Een belegger die een sterke prestatie op milieu, sociale en bestuurlijke aspecten op prijs stelt, moet dit fonds in overweging nemen.

BNP Paribas Obam N.V. Classic Inc valt juist op met kosten die vrij laag zijn voor een beleggingsfonds. Met een score op duurzaamheidsrisico’s die eveneens relatief gunstig is (20), biedt het een goedkoper alternatief dan Skagen Global.

Het interessante aan de vijf beleggingsfondsen van DeGiro is dat ze allemaal dezelfde benchmark hebben, de MSCI World All Country World Index (MSCI ACWI) en toch een verschillend aantal aandelen, kostenprofiel en uiteenlopende duurzaamheids- en risicoscores.

Dat komt omdat de fondsen actief worden beheerd door fondsmanagers die elk een eigen visie hebben en eigen strategie vormen. Daarmee hopen ze het rendement van de benchmark te verslaan.

Bijvoorbeeld beleggingsfonds Pictet Global Megatrend Selection richt zich op bedrijven met “gunstige groeiperspectieven die lijken te profiteren van demografische, ecologische en lifestyle- wereldwijd trends op lange termijn”, aldus de essentiële beleggersinformatie.

Momenteel belegt dit fonds in 500 bedrijven die speciaal geselecteerd zijn op basis van negen beleggingstrends zoals robotisering, digitalisering, voeding, water, zorg en schone energie.


3 wereldwijde ETF’s voor aandelen bij BUX Zero

Beleggingsapp BUX Zero, die pas in september 2019 is geïntroduceerd, biedt naast aandelen ook tientallen ETF’s aan. In vergelijking met grote spelers zoals DeGiro en BinckBank is de keuze beperkt maar de lijst is een paar weken terug uitgebreid en gezien de snelle groei van de app zullen verdere uitbreidingen waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten.

BUX Zero biedt overigens geen beleggingsfondsen aan.

Tussen de 29 ETF’s bij BUX Zero vonden wij drie wereldtrackers:

Het interessante aan deze ETF’s is dat de eerste twee niet beschikbaar zijn bij DeGiro of BinckBank. Daarmee probeert BUX Zero ondanks de beperkte keuze toch de minder voor de hand liggende indexfondsen aan te bieden.

Het kostenplaatje van de drie ETF’s ziet er fraai uit. Met name Lyxor All World Index valt op met lopende kosten van slechts 0,12 procent per jaar. Uit onze selectie van 23 ETF’s en beleggingsfondsen is dat de goedkoopste indextracker.

Verder valt het op dat een van de indexfondsen, Lyxor All World Socially Responsible theme ETF, zich nadrukkelijk op duurzame aandelen richt. De index die hier wordt nagebootst is MSCI World Select ESG Rating and Trend Leaders. Daarin zijn bedrijven opgenomen die relatief hoog scoren op milieu-, sociale en governance-aspecten en zich blijven inzetten op verbetering op dat front.

Deze ETF bevat overigens alleen aandelen uit ontwikkelde markten. Dat biedt minder spreiding dan bijvoorbeeld de Lyxor All World Index ETF, die de MSCI ACWI index volgt en dus zowel ontwikkelde landen als ontwikkelende landen omvat.

Minder spreiding betekent meer risico en dat is ook terug te zien in de hogere risicoscore van Lyxor All World Socially Responsible theme ETF (6) vergeleken met Lyxor All World Index (5).


10 wereldwijde ETF’s en beleggingsfondsen voor aandelen bij BinckBank

BinckBank heeft ruim 800 ETF’s en beleggingsfondsen waarin je zonder transactiekosten kunt beleggen onder de voorwaarde van een maandelijkse inleg van minimaal 20 euro. Wil je liever niet periodiek beleggen, dan heb je dezelfde brede keuze maar wel met transactiekosten.

Met zo’n breed aanbod is het belangrijk te beseffen dat lang niet alle 800 fondsen en indextrackers even populair zijn bij beleggers. Volgens een woordvoerder van BinckBank zit 90 procent van het belegde vermogen in de honderd populairste producten.

De broker maakt maandelijks een top-20 ETF’s en top-20 beleggingsfondsen op basis van geïnvesteerd vermogen. Wij kozen uit de twee lijsten uit de maand oktober vijf ETF’s en beleggingsfondsen met focus op wereldaandelen.

Bij de ETF’s komen we veel bekende namen tegen zoals Vanguard FTSE All-World, VanEck Vectors Global Equal Weight, iShares MSCI World die ook bij de kernselectie van DeGiro zitten. Omwille de populariteit van deze trackers, kunnen ze bij meerdere aanbieders aangeschaft worden.

Verder is het opmerkelijk dat tussen de populairste ETF’s er ook één tussen zit die extra aandacht aan duurzaamheid geeft (VanEck Sustainable World Equal Weight). Dat geeft aan dat steeds meer beleggers oog hebben voor milieu- en sociale aspecten van een investering.

Maar niet alle indextrackers die zich als duurzaam positioneren, hebben hetzelfde niveau van ambitie. Daarom is het goed om een advies van een onafhankelijke beoordelaar te gebruiken die dat enigszins in perspectief kan plaatsen.

Zo is de ETF van VanEck op papier duurzaam maar volgens Sustainalytics kun je net zo goed VanEck Vectors Global Equal Weight, die een dezelfde duurzaamheidsscore van 22 heeft, kopen die ook nog lagere kosten heeft.

Bij de beleggingsfondsen van BinckBank komen ook twee producten voor die bij de kernselectie van DeGiro zitten: BNP Paribas Obam N.V. Classic Inc en Skagen Global.

Er staan ook drie fondsen tussen die we nog niet eerder hebben gezien. Twee daarvan, Vanguard Global Stock Index Fund en ACTIAM DIA Wereld hebben lopende kosten van slechts 0,2 procent of 0,1 procent. Dat is opzienbarend laag; zelfs de meeste ETF’s halen dat niet. Het is wel duidelijk waarom deze tot de favorieten van veel klanten bij Binck behoren.

Maar er is ook een duidelijke reden waarom de twee fondsen zo goedkoop zijn. Het fonds van Vanguard heeft een passieve beleggingsstrategie en is eigenlijk een soort verkapte ETF die de MSCI ACWI index volgt.

Het fonds van ACTIAM streeft eveneens ernaar “om een rendement te realiseren dat het rendement van de benchmark (MSCI ACWI) zoveel als mogelijk benadert”. Deze beschrijving past bij een passieve beheerstijl. Toch staat in het korte beleggingsprospectus niet expliciet vermeld dat er voor een passieve beleggingsstrategie is gekozen.

Deze twee fondsen laten zien dat er uitzonderingen zijn aan de regel dat beleggingsfondsen altijd een actieve beheerstijl hebben. Omgekeerd bestaan er ook ETF’s, ook al zijn die zeldzaam, waar voor een actieve beleggingsstrategie is gekozen.

Ten slotte, moeten we even stil staan bij ASN Duurzaam Aandelenfonds. Op Skagen Global na is dit één van de best scorende beleggingsfondsen op het gebied van duurzaamheid. Sustainalytics geeft het een risicoscore van 19. Dat scheelt niet veel vergeleken met de score van Skagen Global (18) maar is wel fors goedkoper, met kosten van 0,9 procent vergeleken met 1,28 procent bij Skagen.

Lees meer over beleggen: